Solucan Gübresi Üretim
21 Haziran 2024

Solucan Gübresi Üretim

Solucan Gübresi Üretimi

Solucan gübresi üretimi, günümüzde oldukça rağbet gören bir faaliyet alanıdır. Solucan gübresi, solucanlardan elde edilen, bütün bitkiler için kullanılabilecek, verim artışı ve yüksek kalite sağlayan, hastalıklara karşı bitkilere savunma özelliği kazandıran oldukça etkili, organik bir gübredir. Bu organik gübreyi elde edebilmek için solucan gübresi üretim tesisi oluşturmak gerekmektedir.

Solucan Gübresi Üretim Tesisi

Solucan gübresi üretimi için oluşturulacak tesisler kapalı alan şeklinde olmalıdır. Çünkü gerek solucanların gerekse solucan yemi hazırlamak için kullanılan karışımların güneş ışığı görmemesi gerekmektedir. Ayrıca gübresi üretim tesislerindeki hava sirkülasyonunu sağlayabilmek açısından bu kapalı alanlarda karşılıklı kapı ve pencereler bulunmalıdır. Solucanlar bu kapalı alanlarda üretim havuzları adı verilen raflara yerleştirilir.

Solucan Maması Hazırlama

Solucan gübresi üretiminde kullanılan solucan maması, solucanların beslenmesinde kullanılır.

Belli özelliklerdeki materyallerin, belirli oranlarda karıştırılarak ve özel bir yöntemle hazırlanan kompostlar solucanların yaşamalarını ve gübre üretmelerini sağlamakta kullanılır. Solucan gübresi hazırlığında karışım için en uygun oran %70 taze sığır gübresi, %30 bitkisel atığın karıştırılmasıdır.

Solucan gübresi üretiminde faaliyetlerin en yoğun olduğu bölüm kompostun hazırlık aşamalarıdır. Hazırlık aşamasında bazı hususlar yerine getirilmezse solucan maması istenilen verimi sağlamayacak ve hatta solucanların ölmelerine neden olacaktır.

Önemle Üstünde Durulması Gereken Hususlar

  • Kullanılan sığır gübresi taze olmalıdır, yanmış gübre olmamalıdır.
  • Taze sığır gübresi asidik oranı yüksek olan sıvı bölümünden arındırılmış olmalıdır.
  • Kullanılacak bitkisel atıklar fazla sulu olmamalıdır.
  • Bitkisel atıkların tuz, asit, kimyevi madde bulundurmamalıdır.
  • Ortamdaki nem oranı %70-80 olmalıdır.
  • Bu karışım fermente edilirken doğrudan güneş ışığı görmemelidir.
  • Toprakla temas kesinlikle olmamalıdır.

Hazırlanan karışım 4 günde bir karıştırılarak yaklaşık 40 gün fermentasyon için bekletilir.

Solucanların Beslenmesi (Solucan Maması-Kompost)

Fermente edilen solucan maması, üretim havuzlarına dört parmak kalınlığında serilerek solucanların beslenmesine sunulur ve bu işlem 3-4 günde bir tekrarlanarak solucanların beslenmeleri devam ettirilir. Ortamın nem ve sıcaklığı daima kontrol edilmelidir.

Solucan Gübresi Hasadı

Solucan humusu ile dolan üretim havuzlarından humusu almak için öncelikle solucanların bu humustan uzaklaştırılmaları gerekmektedir. Bunun için altı delikli meyve kasalarına taze mama doldurularak üretim havuzlarının üstüne bırakılırsa, üretim havuzundaki bütün solucanlar kısa sürede bu kasalara geçecek ve böylece solucanlardan arındırılmış gübrenin hasadı yapılabilecektir. Solucanlardan arındırılan üretim havuzları boşaltılarak hasat tamamlanır ve solucanlar tekrar üretim havuzuna boşaltılıp besleme süreci tekrar başlatılabilir.

Ekstra Bilgiler

**Solucan gübresi üretimi, sürdürülebilir tarım uygulamaları açısından büyük önem taşır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı ek hususlar şunlardır:**

  • **Solucan türü seçimi:** Solucan gübresi üretiminde en yaygın kullanılan solucan türü kırmızı Kaliforniya solucanıdır (Eisenia fetida). Bu tür, hızlı üreme ve yüksek gübre üretim kapasitesi ile bilinir.
  • **Havuz tasarımı:** Üretim havuzlarının tasarımı, solucanların rahat hareket edebileceği ve kompostun düzgün bir şekilde fermente olabileceği şekilde olmalıdır.
  • **Nem kontrolü:** Solucanların yaşayabilmesi ve gübre üretimi için ortamın nem oranı önemlidir. Nem oranı %70-80 arasında tutulmalıdır.
  • **Sıcaklık kontrolü:** Solucanların optimal sıcaklık aralığında (15-25°C) tutulması, gübre üretiminde verimliliği artırır.
  • **PH değeri:** Solucanların yaşadığı ortamın pH değeri 6-8 arasında olmalıdır. Aşırı asidik veya bazik ortamlarda solucanlar zarar görebilir.

Bu hususlara dikkat edilerek yapılan solucan gübresi üretimi, hem çevreye duyarlı bir tarım yöntemi sağlar hem de yüksek kaliteli ve verimli bir ürün elde edilmesine olanak tanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Solucan Gübresi Üretimi

Solucan Gübresi Üretimi

Haber Bülteni

Güncel

Yassı Solucan Türleri ve Özellikleri

Yassı Solucan Türleri ve Özellikleri

Güncel

Sıvı Solucan Gübresi Üretimi

Sıvı Solucan Gübresi Üretimi

Kırmızı Solucan Ne Yer?

Kırmızı Solucan Ne Yer?

Kırmızı Solucan İçin Uygun Ortam

Kırmızı Solucan İçin Uygun Ortam

Toprak Solucanı Nasıl Ürer?

Toprak Solucanı Nasıl Ürer?

Ekosol Solucan Gübresi Faydaları Nelerdir?

Ekosol Solucan Gübresi Faydaları Nelerdir?

Solucan Gübresi Ne İşe Yarar?

Solucan Gübresi Ne İşe Yarar?

Solucan Deliği

Solucan Deliği