Solucan Yemi Solucan yemi, solucan gübresi üretiminde solucanların beslenmesi için kullanılan bir karışımdır ve kompost ya da solucan maması adı da verilmektedir. Tamamen doğa dostu olan solucan gübresi, üretim tesislerinde üretilirken solucanların beslenmesinde kullanılan solucan yemi özel bir karışımdan oluşmaktadır. Bu karışım bitkisel atıklar ve yanmamış, diğer bir tanımla taze sığır gübresinden oluşur. Kapalı üretim tesislerindeki doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde yerleştirilen üretim havuzlarına bırakılan solucanların, gübre üretebilmeleri için özel olarak, özel şartlarda hazırlanmış solucan yemi ile beslenmeleri gerekir. Solucan Yemi Oluşturmak İçin Kullanılan Materyaller Solucan yemi oluşturmak için kullanılan materyaller şunlardır:
Kavun ve karpuz gibi aşırı sulu bitkisel atıklar kullanılırken, bunların fazla suları sıkılarak solucanların telef olması önlenmelidir. Ayrıca narenciye gibi asidik yapıda olan sebze ve meyve atıklarının da kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Bir diğer önemli ayrıntı, kullanılan bitkisel atıkların kesinlikle tuz ve asit barındırmaması gerektiğidir. Solucan yemi karışımında kullanılan gübrenin özellikle taze sığır gübresi olması gerekir. Bunun sebebi, yanmış gübrenin uzun süre açık havada, güneş ve yağmur altında kaldığından içinde toprak solucanları, böcekler ve milyonlarca mikroorganizmanın yaşıyor olmasıdır. Yanmış gübre, içinde barındırdığı bu canlılar tarafından besin maddesi olarak kullanılmış ve solucan gübresi üretiminde kullanılan solucanları besleme özelliğini yitirmiştir. Bununla beraber, taze sığır gübresi asidik yapısı nedeniyle solucanlara zarar verebileceğinden üreticilerin separatör yardımıyla gübre içindeki sıvı kısmı gübreden ayrıştırmaları gerekmektedir. Sıvı kısmı ayrıştırılmış taze sığır gübresi artık solucan yemi yapımında kullanılmak üzere uygun bir materyal haline gelmiştir. Solucan yemi hazırlığında dikkat edilmesi gereken adımlar şunlardır:
Ekstra Bilgiler ve Öneriler Solucan yemi hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı ekstra bilgiler ve öneriler şunlardır:
Bu bilgiler doğrultusunda, solucan gübresi üretiminde verimli sonuçlar elde edilebilir ve doğa dostu bir üretim süreci sağlanabilir. |
Azam
21 Temmuz 2024 PazarSolucan gübresi üretimiyle ilgileniyorum, ancak solucan yemini hazırlarken nelere dikkat etmeliyim? Meyve ve sebze atıkları kullanılırken nelere dikkat edilmeli? Ayrıca, solucan yeminin pH seviyesini nasıl kontrol edebilirim?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Azam,
Solucan gübresi üretiminde solucan yemi hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Meyve ve sebze atıklarını kullanırken, atıkların çürümüş veya küflenmiş olmamasına özen göstermelisiniz. Ayrıca, turunçgiller ve soğan gibi asidik ve keskin kokulu atıklardan kaçınmak, solucanlarınızın sağlığı için faydalı olacaktır.
Solucan yeminin pH seviyesini kontrol etmek için pH test kitleri veya pH metre kullanabilirsiniz. İdeal pH seviyesi 6-7 arası olmalıdır. Eğer pH seviyesi düşükse, kalsiyum karbonat veya ezilmiş yumurta kabukları ekleyerek dengeleyebilirsiniz. pH seviyesi yüksekse, biraz daha asidik atıklar ekleyerek dengelemeye çalışabilirsiniz.
Kolay gelsin!