Halkalı Solucanlar Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Halkalı Solucanlar Türleri ve Özellikleri

Halkalı Solucanlar

Halkalı solucanlar, bilimsel adıyla Annelida, vücutları çok sayıda halkadan oluşan ve ip merdiveni sinir sistemine sahip olan canlılardır. Bu solucanlar, boyuna ve halka şeklinde düzenlenmiş düz kaslarla sıralanmış, kapalı dolaşım sistemine sahip ve kanında hemoglobin bulundururlar. Eşeyli üremeyle çoğalırlar ve her iki üreme organını da taşıyan hermafrodit canlılardır. Döllenme, genellikle başka bireyler arasında gerçekleşir. Hidrostatik iskelete sahip olan halkalı solucanlar, toprak solucanı ve sülük gibi türleri içerirler. Çok hücreli canlıların birincil ağızlılar şubesinin bir dalıdırlar.

Vücut Yapısı ve Özellikleri

Halkalı solucanların gövdeleri yassı, yuvarlak, uzun ve yumuşak bir yapıdadır. Beyin ve duyu organlarının bulunduğu kısa bir beyin bölgesinden sonra, bölümlerden oluşan uzun bir gövde bölgesi yer alır. Gövde sağlam bir tabakayla örtülüdür. Çeşitli renklere sahip olabilen halkalı solucanların renksiz türleri de vardır. Bu solucanların en belirgin özellikleri, vücutlarının tekrarlanan yapılarla oluşmasıdır. Bu canlıların tek farklı olan yapısı kafa bölümüdür.

Derilerinde çok sayıda bez hücresi bulunur ve bu hücreler yapışkan sıvı salgılar. Vücut çeperi ile bağırsakları arasında, solom adı verilen ikinci bir karın boşluğu bulunur. Kırmızı renkte kan taşıyan bir damar sistemi ve ip merdiveni sinir sistemi vardır. Toprak solucanları, sıra solucanları, kulplu solucanlar ve sülükler de dahil olmak üzere yaklaşık 11.000 tür halkalı solucan bulunmaktadır. Halkalı solucanların denizde kum tanelerinin arasında yaşayan mikroskobik türleri olduğu gibi, 3 metreye ulaşan türleri de mevcuttur.

Halkalı Solucanların Sindirim Sistemi

Halkalı solucanların sindirim sistemi ağızla başlar ve anüsle biter. Ağız yoluyla alınan besin, kursakta biriktikten sonra taşlıkta öğütülür. Son olarak bağırsakta kimyasal parçalanma gerçekleşerek emilim sağlanır. Toprak içindeki mikroorganizmaları ve organik besinleri parçalarlar.

Halkalı Solucanların Boşaltım Sistemi

Halkalı solucanlarda boşaltım, nefridyum adı verilen boşaltım organı ile yapılır. Vücudun her halkasında bir çift nefridyum bulunur, ancak nefridyumlar arasında bir bağlantı yoktur. İki ucu da açık olan nefridyumun vücut boşluğuna bakan tarafı kirpikli huni şeklindedir ve bu huniye bağlı olan boşaltım kanalı, kıvrımlarla bir sonraki halkadan dışarı açılır. Vücut sıvısındaki atılması gereken mineral ve diğer maddeler nefridyum sayesinde boşaltım kanalına geçer. Bunun bir kısmı kılcal damarlardan emilir, geri kalanı ise toprağa geçer. Halkalı solucanlar, toprağa bol miktarda amonyak boşalttıkları için toprak azot bakımından zengindir.

Halkalı Solucanların Kökeni ve Çeşitleri

Halkalı solucanlar, bilinen en eski canlılardandır. Ancak, ne kadar süredir var olduklarını tam olarak belirlemek zordur. Yumuşak yapılarından dolayı fosil kayıtları sınırlıdır.

Toprak ve tatlı su halkalı solucanları, deniz solucanları ve sülükler olarak türlere ayrılır. Toprak ve tatlı su halkalı solucanları, genellikle segment ve seta taşıyan, sölomları bulunan ve halkalı solucanlar sınıfının bir alt grubudur. Deniz halkalı solucanları ise halkalı solucanlar şubesine ait genellikle denizsel türleri içeren bir alt sınıftır. Sülükler de yine halkalı solucanlar sınıfının alt grubudur. Denizde, tatlı suda ve karada yaşayan türleri mevcuttur. Sülüklerin tamamı ise etçildir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Solucan Gübresi Üretim

Solucan Gübresi Üretim

Kaliforniya Solucanı Üretimi

Kaliforniya Solucanı Üretimi

Haber Bülteni

Güncel

Solucan Nasıl Yetiştirilir?

Solucan Nasıl Yetiştirilir?

Güncel

Solucan Gübresi İçeriği Nelerdir?

Solucan Gübresi İçeriği Nelerdir?

Güncel

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Üretimi

Kırmızı Kaliforniya Solucanı Üretimi

Kırmızı Solucan Ne Yer?

Kırmızı Solucan Ne Yer?

Solucan Gübresi Kullanımı

Solucan Gübresi Kullanımı

Solucan Nasıl Beslenir?

Solucan Nasıl Beslenir?

Sıvı Solucan Gübresi Üretimi

Sıvı Solucan Gübresi Üretimi

Toprak Solucanı Özellikleri

Toprak Solucanı Özellikleri

Solucanların Özellikleri Nelerdir?

Solucanların Özellikleri Nelerdir?