Kaliforniya Solucanı Türleri ve Özellikleri
13 Temmuz 2024

Kaliforniya Solucanı Türleri ve Özellikleri

Kaliforniya Solucanı

Toprak solucanı türlerinden biri olan Kaliforniya solucanı, Kaliforniya Enstitüsü tarafından kültür testine tabi tutulduğu için bu ismi almıştır. Halkalı solucanlar familyasına aittir. ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bataklıklar, göletler, sığ kıyılar ve çamurlu bölgelerde yaşamlarını sürdürürler.

Kaliforniya Solucanının En Önemli Özelliği

Kaliforniya solucanının en önemli özelliği, gübre yapımında kullanılmasıdır. Kimyasal gübre kullanımından dolayı zamanla verimsizleşmiş arazilerin yeniden canlanmasında etkili olmaktadır. Toprağın havalanması ve en önemlisi verimli hale gelmesi solucan gübresi sayesinde sağlanmaktadır. Ayrıca birçok zararlı ot ve böceklerin de ortadan kaldırılmasını sağlar. Doğal yollardan elde edilen bu gübre, çiftçiler tarafından oldukça rağbet görmektedir. Toprağın su tutma kapasitesini artırdığı için özellikle yaz aylarında kullanılması oldukça faydalıdır. Kaliforniya solucanı gübresinin bitkiler üzerinde kullanımı oldukça çeşitlidir. Topraktan bitkiye verilebileceği gibi doğrudan bitkiye de verilebilir. Solucan gübresi, bitkilerin üremesi için de oldukça etkilidir. Topraktaki organik madde miktarının artmasına yardımcı olur. Bu sayede topraktan elde edilen mahsulde artış gözlenir. Yapılan araştırmalarda Kaliforniya solucanı gübresi kullanımı sonucu köklü bitkilerde %70 oranında verim artışı görülmüştür.

Kaliforniya Solucanı ve Gübre Üretimi

Kaliforniya solucanının vücut ağırlığının %55'i kadar gübre üretebilmesi dikkat çekicidir. Her ne kadar solucanlar çift cinsiyetli olsalar da her biri gübre üretimi yapabilir. 2000 adet solucan, günde ortalama olarak bir kilogram gübre üretebilir.

Kaliforniya Solucanının Diğer Özellikleri

Kaliforniya solucanının diğer solucanlardan ayrılan en önemli özelliği vücut ölçüleridir. Vücut ölçüleri olarak uzunluğu 2.5-10.5 cm, kalınlığı ise 0.5-0.75 cm arasında değişkenlik gösterir. Ön baş kısmı daha kalın, güçlü, kaslı ve turuncu renktedir. Arka kuyruk kısmı daha zayıftır. Baş kısmının uç tarafında ağzı ve kuyruk kısmının sonunda ise rektum vardır. Yetişkin bir solucanın ağırlığı ise 0.24-1.4 gram arasında değişmektedir.

Kaliforniya solucanının diğer solucanlardan ayrılan bir diğer önemli özellik ise vücut yapılarıdır. Dairesel halkalar halinde bölümleri olan ve esnek bir vücut yapısına sahiptir. Solucanlarda iskelet yapısı bulunmaz. Vücutlarının içerisinde bulunan sıvı sayesinde vücutları şekil alır.

Dış derileri koyu kırmızı renktedirler ve bu derileri ile nefes alırlar. Vücudunun ön tarafında bulunan boğumlar daha büyüktür ve renkleri parlak kırmızı veya turuncuya yakın kırmızıdır. Genç solucanlar ise boğumlar arasında renk verici maddenin birikiminin yoğun olmasından kaynaklı olarak daha koyu renklere sahiptir.

Güneş ışığından oldukça etkilenirler. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmaları ömürlerini kısaltır. Uygun şartları yakaladıkları takdirde yaklaşık 5 yıl kadar yaşayabilirler. Şöyle ki; 0°C'nin altına düşmeyen ve 40°C'yi aşmayan sıcaklıklarda yaşayabilirler. Ortalama 20°C sıcaklık oldukça idealdir. Bunun yanı sıra toprak ayrımı yapmazlar ve her çeşit toprakta yaşayabilme özelliğine sahiptirler.

Beslenmeleri de oldukça sorunsuzdur. Günde sadece 1 gram yiyecek tüketirler. Genel olarak saman, ot ve büyükbaş hayvan gibi çeşitli atıkların geri dönüşüm tesislerinde işlenmesi ile elde edilen gübrelerin belirli oranlarda karıştırılması ile oluşan bir tür mama ile beslenirler. Kaliforniya solucanı verilen besinlerin asit içeriğine karşı oldukça duyarlıdır. Bu nedenle pH seviyesi uygun ahır gübresi daha uygundur.

Kaliforniya solucanı çift cinsiyete sahiptir ve hem sperm hem de yumurta üretir. Karın kısmının ön tarafında bulunan 9 ve 12. boğumlarının arasında erkek ve dişi üreme organı deliği vardır. Erkeklik organı gözenekleri kıl gibi olup dişilik organı ise sırt bölgesine yakındır. Üreyebilmek için çiftleşmeleri gerekir. Haftada bir kozalar içerisinde bıraktıkları yumurtalar sayesinde çoğalırlar. Bu kozalar yumuşak olup açık sarı renge sahiptir. Kozalar geliştikçe renkleri kahverengiye dönüşmektedir. Her kozanın içinde ortalama 20 adet solucan yumurtası bulunur. Kozalar 60 gün içerisinde yetişkin hale gelirler. Yetişkin bir Kaliforniya solucanı 120 günün sonunda nüfusunu 25 katına çıkarabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Solucan Deliği

Solucan Deliği

Solucan Gübresi Üretim

Solucan Gübresi Üretim

Haber Bülteni

Güncel

Yuvarlak Solucanlar Özellikleri

Yuvarlak Solucanlar Özellikleri

Güncel

Kırmızı Solucan İçin Uygun Ortam

Kırmızı Solucan İçin Uygun Ortam

Güncel

Solucan Gübresi Ne İşe Yarar?

Solucan Gübresi Ne İşe Yarar?

Bilgisayar Solucanı Nedir?

Bilgisayar Solucanı Nedir?

Solucan Toprağı Üretimi

Solucan Toprağı Üretimi

Çengelli Solucan Türleri ve Özellikleri

Çengelli Solucan Türleri ve Özellikleri

Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?

Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?

Sıvı Solucan Gübresi Üretimi

Sıvı Solucan Gübresi Üretimi

Solucan Gübresi Üretimi

Solucan Gübresi Üretimi